Je bent zwanger, een prachtige en spannende periode, maar er moet ook het nodige geregeld worden, waaronder kraamzorg.
Ik neem maar een beperkt aantal gezinnen per maand aan, dus wacht niet te lang met aanmelden!
Na het aanmelden krijg je een bevestigingsmail van mij persoonlijk en ben je verzekerd van een plekje. Rond de 30e week van je zwangerschap neem ik telefonisch contact met je op om een afspraak in te plannen voor een intake bij je thuis. Zo kan ik de wensen en verwachtingen met je doornemen en bespreken we wanneer je mij belt als de bevalling is begonnen… de zogenaamde rommelmelding!
Bij een thuisbevalling, maar ook bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis, ben ik aanwezig om jullie bij te staan en de verloskundige te assisteren tijdens de bevalling. Mocht je om medische redenen in het ziekenhuis moeten bevallen, dan ben ik daar niet bij aanwezig, maar kun je mij bij thuiskomst bellen voor een eerste opstart.
Mijn taak als kraamverzorgende is vooral het intensief begeleiden en verzorgen van moeder en kind, maar natuurlijk wordt de rest van het gezin niet vergeten. Ook zal ik je begeleiden bij de borst- en flesvoeding en gedurende de week leer ik jou en je partner alles over de verzorging van jullie kindje. We nemen de tijd zodat jullie je kindje goed leren kennen en vertrouwd raken met elkaar. Licht huishoudelijk werk behoort ook tot de taken van de kraamverzorgster.
Er zijn geen extra kosten verbonden aan de zorg van een zzp’er; kraamzorg valt binnen de vergoedingen van de basisverzekering, maar er is wel een wettelijke eigen bijdrage van €5,10 voor ieder uur kraamzorg. Volgens het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) heeft iedere vrouw recht op minimaal 24 uur en maximaal 49 uur kraamzorg, en deze uren worden verdeeld over 8 dagen.
Mocht de basisuren niet voldoende zijn, dan kan de verloskundige in overleg met de kraamverzorgster extra uren indiceren. Er is een maximum van 10 dagen kraamzorg.